De Douane gaat vanaf 3 april de AGS aangiftes controleren waar de situatie ‘directe’ of ‘indirecte vertegenwoordiging’ is ingevuld.

Een aangever die een Douaneaangifte voor een bedrijf doet als direct of indirect vertegenwoordiger moet bij de Douane geregistreerd zijn als ‘Toegelaten Douanevertegenwoordiger’. Deze regel zal ook gelden wanneer een moederorganisatie aangifte doet voor de dochter-organisatie. Een aangifte wordt niet aanvaard als de aangever bij vertegenwoordiging niet is geregistreerd als Toegelaten Douanevertegenwoordiger. Dan kan alleen op eigen naam en voor eigen rekening aangifte worden gedaan, wat (financiële) risico’s met zich meebrengt .

Een aangever die nog de oude “Toelating Douane-expediteur” heeft, waarvan de Douane de herbeoordeling nog niet heeft afgerond, kan nog gewoon aangifte doen. Alle AEO-certificaten, afgegeven vóór 1 mei 2016, moeten herbeoordeeld worden vóór 1 mei 2019 en omgezet worden in een AEO-vergunning. Lees hier meer over de status AEO en de herbeoordeling AEO.

In Gateway V2 zit een handige tool om uw registratie Toegelaten Douanevertegenwoordiger of Toelating Douane-expediteur per klant vast te leggen Met Gateway doet u dus altijd in de correcte vorm aangifte! Dit is slechts één van de vele handigheden die standaard in Gateway V2 zijn ingebouwd om de kans op een foutieve aangifte te beperken.

Nieuwsgierig naar alle andere features? Neem vandaag nog contact met ons op, wij vertellen u graag meer!